big problem

The best Modding forum in the Armada community, some of the best modders come here.

Moderators: thunderchero, MrVulcan

Post Reply
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

big problem

Post by kurn »

i have a big problem thats keeping me from modding. mostly it wont let me play tyhe game multiplayer doesnt work and neither does single player
the only thing that works is the map editor and build lists that have certain ships on them (mostly ones i modded) wont load the game will just quit. some one help!!
Phantom
Past Administrator
Past Administrator
Posts: 1704
Joined: Thu May 08, 2003 2:00 am

Post by Phantom »

Crash Causes:

During the load or mid load, or prevents the load screen appearing:
Tech Tree Error

After load:
Tech Tree Error
Starting Units invalid (Eg in the race.odf or their weapons are invalid)
Missing a " this will crash the race and anything related to them...


Ad'
Image
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

thanks i will see if that does it
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

like what type of tech tree error though?
User avatar
steviegirl
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 196
Joined: Thu Jun 05, 2003 2:00 am
Location: Hanford,Cali
Contact:

Post by steviegirl »

If the game starts to load,and quit to desk top,or freezes,it can just be an odf file.I've been modding ka2,since it came out.I have experianced some errors.I retrace them:like adding a new ship,and the game quits to desk top,or,freezes....generally its that odf file.I have had to re-write some odf's becuose some odf files are incompatible with ka2 conversion.I also learned NOT to mess with some files,else you will have to start ALL over.So,I pray its only the tech file.One more thing....make copy's of anything you change first....just incase these problems keep up,it will save some time!!
"He´s dead Jim,you get the tri-corder,I´ll get his wallet."
Phantom
Past Administrator
Past Administrator
Posts: 1704
Joined: Thu May 08, 2003 2:00 am

Post by Phantom »

Future Tense had a tech error about five or six months ago and was very close to shutting down and starting over (as in install new and inputting one unit in at a time)


What I did was:

1. Remember the last time the MOD loaded....

2. Set your add on folder to time order,

3. Check all the ODFs for missing " (ODF checkers are poop and dont do it)

4. Check the techtrees edited for:

- Double Entries
EG:
f1701e.odf 1 fedyard4.odf
fgalaxy.odf 1 fedyard4.odf
f1701e.odf 1 fedyard4.odf

- Invalid Characters such as // @ £ $ % ^ & * ( ) et au

- ODF exceeding 8-characters
EG:
Supercalafragalisticexpialadosious.odf
TheUSSVoyagerNCC-74656underthecommandofcaptainjaneway.odf

- ODF requirements invalid (IE needs an odf that isnt listed)
EG:
fbase.odf 1 fedxxx.odf
where fedxxx.odf isnt listed anywhere else in the techtree

5. If it still crashes, back up your tech trees and install default originals

6. If the game works, then you have a tech error and all you do is write the stuff in again


Ad'
Image
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

actually i have this really nice thing that does most of the error checking for me that Staum thing. i checked all the ones i recently did and it said there were no errors
Phantom
Past Administrator
Past Administrator
Posts: 1704
Joined: Thu May 08, 2003 2:00 am

Post by Phantom »

If you say so, but ur putting the workability in your mod into a computer program, that uneases me, I prefer to do it myself, that way I know for definate that there arent any bugs.

Logically thinking about it though, if the thing says there are no errors, its obviously not working or your MOD would be workin' ;)



Ad'
Image
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

yea either that or its something else that i did
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

well its not the tech tree cause i checked that i still cant figure it out.
User avatar
MrVulcan
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 660
Joined: Fri Apr 25, 2003 2:00 am
Location: TO CA

Post by MrVulcan »

You said that the map editor works, right? I'm not sure if I understood correctly, but you're saying that the map editor buildlists that have the modded ships crash the game, right? If so, I'd re-check the ships on the build lists.

It helps to go really slow in checking. If you're even remotely unsure that a line has the correct syntax, find a similar line in a working odf and paste it underneath the line you're checking. This will bring out any mistakes right away.

Also, check again the weapons. Try disabling all weapons on modified ships with "//" to see if they are at fault.

If you've modified any SODs, try loading them in storm to see if they work. Sometimes a broken sod will crash the game (crash, hang, break, etc.)
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

ill try it
User avatar
kurn
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 117
Joined: Sun Mar 25, 2007 2:00 am
Contact:

Post by kurn »

i fixed it i was missing a " for one of the ships possible names
if anyone would like screen shots i can put them up
Post Reply