Windows 7 problems/solutions please post them here

This forum contains threads from support forum outdated or no longer neede.

Moderator: thunderchero

User avatar
ststw127
Cadet 4th Year
Cadet 4th Year
Posts: 17
Joined: Tue Mar 27, 2012 8:41 pm

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by ststw127 » Sun Sep 07, 2014 9:43 am

fullscreen with black filler. i installed bothe the multi installer and UDM both in safe mode. thought back to you saying it seemed like an access issue. seemed to fix the problem.

User avatar
thunderchero
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 6076
Joined: Fri Apr 25, 2008 2:00 am
Location: On a three month training mission, in command of the USS Valiant.
Contact:

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by thunderchero » Sun Sep 07, 2014 9:53 am

ststw127 wrote:fullscreen with black filler.
that is a video driver issue. some will stretch images to full screen and some will keep aspect ratio with black background.

you might look in video setting in NVidia/ATI control panel to see if "keep aspect ratio" is set

F8 only works on mpr++

thunderchero

User avatar
ragez0r
Ensign
Ensign
Posts: 21
Joined: Sat Mar 12, 2011 3:00 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by ragez0r » Sun Sep 07, 2014 3:00 pm

hi.. my problem is with windows 8.1 not 7..botf always ran smoothly in 7.. apart from the occasuial crash.. but im in 8.1 now.. botf loads, i can play for 5 minutes and it frezees, i installed directly from 1.02 multi patch not the botf.iso that i always have before

User avatar
thunderchero
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 6076
Joined: Fri Apr 25, 2008 2:00 am
Location: On a three month training mission, in command of the USS Valiant.
Contact:

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by thunderchero » Sun Sep 07, 2014 3:29 pm

ragez0r wrote:hi.. my problem is with windows 8.1 not 7..botf always ran smoothly in 7.. apart from the occasuial crash.. but im in 8.1 now.. botf loads, i can play for 5 minutes and it frezees, i installed directly from 1.02 multi patch not the botf.iso that i always have before
you should have read topic directly below this one

viewtopic.php?f=23&t=2427

User avatar
flannelsalmon
Cadet 1st Year
Cadet 1st Year
Posts: 3
Joined: Tue Sep 16, 2014 1:04 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by flannelsalmon » Tue Sep 16, 2014 1:40 am

Hi folks, long time fan of BotF amongst other older games (Alpha Centauri, StarCraft, Lords of the Realm II; all of which currently run on my system) I'm having some troubles getting botf to run on a Win7 VM on a MacBook Pro. Any thoughts/assistance/suggestions would be wonderful

What I've tried so far:
--Installation from copy of original disc (disc is known good/working; was used on x61 that was sold 2 years ago and placed in CD case for storage)

--Installation from the multi installer

--Attempted editing the .ini file to turn off audio, movies, "3D=" has been toggled between both software and D3D settings

--Running trek.exe in 98/ME, 2000, XP SP2, XP SP3

--Empty crash.log as the program hasn't even gotten as far as the main menu

**Note: HAVE NOT attempted installation of any mods nor of MPR++ as I read in earlier posts it was in alpha. Assumed MPR++ might not have any effect but I've tried everything I could think of thus far...


Event Log Data (chronological progression)
--A request to disable the Desktop Window Manager was made by process (trek.exe)
--The Desktop Window Manager was unable to start because composition was disabled by a running application
--The Desktop Window Manager was unable to start because WDDM is not in use

That last one about WDDM not being in use is what confuses the heck out of me... My understanding is that WDDM is the default driver


Machine Specs (machine is a little over 2 years old now):
--MacBook Pro 13", Late 2011
2.4GHz Core i5, 4 GB RAM installed
Intel HD Graphics 3000 (384 MB memory)
OS X (v10.9.4)

User avatar
Hadrian75
Cadet 1st Year
Cadet 1st Year
Posts: 3
Joined: Wed Sep 17, 2014 9:56 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by Hadrian75 » Wed Sep 17, 2014 10:10 am

Hi Guys!

One of my all time favourite games... this and Rome Total War!

So happy to find this forum... but I'm having one big problem!

Once I install the game itand run it in the right compatibility mode it plays fine... but if I turn it off and try to turn it on again I get the blue screen of death!

Can anyone help me out?

Standard Windows 7, regular graphics card, 32 bit nothing fancy!!!


thanks,

Adrian

User avatar
thunderchero
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 6076
Joined: Fri Apr 25, 2008 2:00 am
Location: On a three month training mission, in command of the USS Valiant.
Contact:

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by thunderchero » Wed Sep 17, 2014 11:16 am

Hi flannelsalmon,

sorry I have no experience with OS X, you might try DxWnd
viewtopic.php?f=3&t=3179&p=42969#p42969

Hi Hadrian75,

first question how did you install game?

I have never heard of this game/compatibility settings causing BSD does game even try to load before BSD?

thunderchero

User avatar
Hadrian75
Cadet 1st Year
Cadet 1st Year
Posts: 3
Joined: Wed Sep 17, 2014 9:56 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by Hadrian75 » Wed Sep 17, 2014 11:57 am

Hi Thunderchero..

Thanks for the quick reply! Installed it as normal, regular game first then the mod after... ran it but it wouldnt work properly without using XP compatibility settings... then after I play it and turn it off, when I try to rerun it I get the blue screen of death. Tried it without the Mods, tried to run as Admin, tried dif compat. settings.. same result each time! Even installed to a different directory... same thing!
First Install: plays fine!

Second time I run the game BSD... doesnt load, goes straight to BSD.

Is no one else having this trouble? I'm using a MEDION AKOYA 19" laptop with a poor video card that wont even display aero... ???

User avatar
thunderchero
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 6076
Joined: Fri Apr 25, 2008 2:00 am
Location: On a three month training mission, in command of the USS Valiant.
Contact:

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by thunderchero » Wed Sep 17, 2014 1:52 pm

Hadrian75 wrote:Is no one else having this trouble?
no one has posted such a problem.

next open stbof.ini and turn "OFF" movies and sound and check what 3D is set to. if other than "SOFTWARE" change to SOFTWARE.

also check to make sure your video driver is up to date from video manufacture not "windows updates" windows update loads generic drivers.

thunderchero

User avatar
Hadrian75
Cadet 1st Year
Cadet 1st Year
Posts: 3
Joined: Wed Sep 17, 2014 9:56 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by Hadrian75 » Sun Sep 21, 2014 7:38 am

Hi Thunderchero,

Apologies for the late reply. I was down the west of Ireland at a wedding lol

I followed all the steps but still getting the same result.. The only thing I've yet to do is reinstall Java... maybe that'll help me!

Fingers crossed! :)

User avatar
Purehammer
Cadet 2nd Year
Cadet 2nd Year
Posts: 7
Joined: Sun Oct 12, 2014 8:54 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by Purehammer » Sun Oct 12, 2014 9:01 am

Hi new to the board and looking for some help.

I've installed BOTF from the CD and it works generally well but with the occasional crash but when ever I try to patch or mod the game I get nothing. The game wont load I get a few seconds of indication that it going to load then nothing happens.

Any advice I could get would be appreciated.

Cheers

User avatar
thunderchero
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 6076
Joined: Fri Apr 25, 2008 2:00 am
Location: On a three month training mission, in command of the USS Valiant.
Contact:

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by thunderchero » Sun Oct 12, 2014 9:05 am

Purehammer wrote:I've installed BOTF from the CD and it works generally well
It is great you still have original CD, but on modern systems you should use multi installer. here is suggestions from first post

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Summary of Solutions
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Use Multi installer (this has all patches part of installer)

install using "software" mode (direct3d has been problematic)

right click trek.exe and run as administrator to allow saving of games.

Some members have also reported if set the compatibility for "Windows 98/Windows ME" it will help.

turning off morphological filtering and crossfire.

thunderchero

User avatar
Purehammer
Cadet 2nd Year
Cadet 2nd Year
Posts: 7
Joined: Sun Oct 12, 2014 8:54 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by Purehammer » Sun Oct 12, 2014 9:33 am

Thanks for the quick reply.

The reason I ended up using the CD version was because when ever I use the Multi Installer and try to launch the game (regardless of compatability settings) I get the same message of trek.exe stopped working. There is no information in the crash log.

Tried installing it as both vanilla and 3D but no luck.

Although I have no idea how to turn of morphological filtering and crossfire.

User avatar
thunderchero
Site Administrator aka Fleet Admiral
Site  Administrator aka Fleet Admiral
Posts: 6076
Joined: Fri Apr 25, 2008 2:00 am
Location: On a three month training mission, in command of the USS Valiant.
Contact:

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by thunderchero » Sun Oct 12, 2014 9:56 am

Purehammer wrote:when ever I use the Multi Installer and try to launch the game (regardless of compatability settings) I get the same message of trek.exe stopped working.
all newer mods require multi installer.

did you close any command prompts during install or get any messages. these command prompts can take several minutes to run.

some members have reported programs like avast preventing proper install of multi installer.

as for morphological filtering and crossfire, I doubt if this is a problem for you from your first post.

thunderchero

User avatar
Purehammer
Cadet 2nd Year
Cadet 2nd Year
Posts: 7
Joined: Sun Oct 12, 2014 8:54 am

Re: Windows 7 problems/solutions please post them here

Post by Purehammer » Sun Oct 12, 2014 10:10 am

I didn't close anything just let them run.

Tried to install again with avast switched off but its made no difference. Starts to load screen goes black then comes back to windows with the error message.

I've tried running it through all compatibility modes with the other options on/off but makes no difference I get the same message every time.

The game does work from a fresh CD install but that limits me to vanilla game, resolution etc

Post Reply

Return to “Support Archive”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users